Uusia alkoholittomia oluita tuntuu ladottavan lähikaupan 0%-hyllylle harva se päivä, mutta onneksi nykyään olutta karsastavillekin on tarjolla alkoholittomia vaihtoehtoja. Ruokakaupoista löytyy niin alkoholitonta viiniä kuin monen lajisia mocktailejakin. Alkoholittomista juomasekoituksista eksoottisin lienee perisuomalainen lonkero. Mitä jää jäljelle ginin ja greippilimonadin seoksesta, jos gini jätetään pois? Onko mitään järkeä maksaa kolmasosalitran lonkerotölkistä saman verran kuin puolentoista litran limupullosta, erottaako näitä edes toisistaan?
Diletantti sokkomaistoi kolmea alkoholitonta lonkeroa sekä kahta greippilimonadia. Jokaiselle juomalle kirjattiin testiryhmän arvioiden lisäksi arvaus siitä, oliko kyseinen juoma alkoholiton long drink vai vain greippilimonadi. Jokainen koemaistaja valitsi vielä oman suosikkinsa ennen juomalajien paljastamista.
Vaikka kaikki juomat olivat likipitäen täsmälleen saman värisiä, samanmakuisia ne eivät olleet. Testin voittaja, Hartwallin Original Long Drink Grapefruit 0%, erottui yrttisellä tuoksullaan ja makuvivahteillaan selkeästi limonadista ja edukseen harmaasta joukosta.
Sen sijaan Koffin Long Drink Grapefruitia luuli limuksi viisi kuudesta koehenkilöstämme. Greipin lisäksi siinä maistui lähinnä mieto yleispuhdistusaineen vivahde. Mitäänsanomattomasta lonkerosta ei myöskään ollut paljoa sanottavaa.
A Le Coq Long Drink 0,0% erottui taas selkeästi lonkeroksi, mutta käymisteitse valmistetuista lonkeroista muistuttava hiukan hiivainen sivumaku ei kaikkia testiryhmäläisiämme miellyttänyt. Toisaalta “eikö alkoholinkin kuulu maistua hyvällä tavalla vähän pahalta”?
Myös greippilimonadien väliltä löytyi eroja. Rainbow’n sokerilla makeutettu greippivirvoitusjuoma oli limumaisista juomista eniten toimituksen mieleen. Jos Hartwallin lonkero on tilanteeseen tai makuun turhan mausteinen, toimisi myös Rainbow’n greippilimu näppäränä huokeampana lonkeronkorvikkeena. Hartwallin Sokeriton Jaffa Greipissä maistui vain makeutusaineiden makeus, hädin tuskin edes greippi.
Entä voisiko oman alkoholittoman lonkeron sekoittaa alkoholittomasta ginistä? Lonkeroiden jälkeen maistoimme myös Helsinki Distilling Companyn alkoholitonta Helsinki Nolla -tislettä. Shottina nautittuna alkoholin terävyyttä jää kaipaamaan ja kokonaisuus jää vetiseksi, mutta ginin mausteita selkeästi löytyi juomasta. Parhaiten Nolla varmasti toimisi pitkän mocktailin pohjana vaikka kurkkudrinkkiin potkua antamassa, mutta greippilimonadille se jää hiukan alakynteen.
Tavanomainen alkoholillinen lonkero maistuu alkoholittomien jälkeen yllättävän samanlaiselta kuin nollaprosenttisetkin versiot. Lopulta alkoholin osuus lonkerokokemuksessa on varsin vähäinen, ellei sitten nimenomaan tavoittele humaltumista. Kaiken kaikkiaan ginistä lainattu mausteisuus erottavat lonkeron alkoholittomanakin limonadista, ja eri lonkeroiden väliltä löytyi yllättävänkin paljon eroja. Hiukan yllättäen greippilimu ei maistunut juurikaan lonkeroa makeammalta, joten useammankaan maistelukierroksen jälkeen sokeri ja mausteet eivät alkaneet tulvia korvista ulos, toisin kuin viimevuotisessa glögivertailussamme. Nollalonkero ei siis todellakaan ole pelkkää greippilimua, ja Diletantti suositteleekin lämpimästi alkoholitonta lonkeroa tuleviin juomatarpeisiin. |