Monet ihmiset juovat alkoholia, mutta eivät olutta. Tämä on varsin ymmärrettävää. Muut juomat ovat huomattavasti useammin gluteenittomia, laktoosittomia, maltaattomia sekä korvavaikunmakuisiksi humaloimattomia. Lisäksi humala on Suomessa verrattain harvinainen kasvi, joten luonnonsuojelullisillakin arvoilla oluen juomattomuutta voinee perustella, mikäli ei halua olutta juoda. Keskimäärin ihmiset tietänevät, mistä pitävät.
On kuitenkin monia konventioita, joiden yhteyteen oluen liittäminen on yleistä, kyseenalaistamatonta, jopa seremoniallista. Tumman oluen lisääminen ruokaresepteihin on hyväksyttävää, lonkeron ei. Suklaajälkiruokiinkin olut tuntuu sopivan, muista vaihtoehdoista harvemmin puhutaan. Saunaolut lienee suurolutteollisuuden lanseeraama markkinointisalaliitto, mutta nivoutuu myös suomalaisen kansallisidentiteetin ytimeen. Diletantti lähti rohkeasti haastamaan näitä vakiintuneita rakenteita. Testispesifikaatio
Diletantti testasi erilaisia oluettomia vaihtoehtoja kahden ruokalajin ja saunan illallisella. Testasimme kolmen eri kategorian oluettomia alkoholeja sekä referenssiolutta. Testipunaviininä toimi primitivo-rypäle, joka on tunnettu konstailemattomasta hedelmällisyydestään. Lonkeroksi valikoitui Helsingin kesäolympialaisista tuttu sinivalkoraita, viinaksi vuotta myöhemmin lanseerattu Koskenkorva. Referenssioluena käytettiin ruokaresepteissä Guinnessiä, saunassa Karhun "Suomen suosituimmaksi saunaolueksi" määrittämää kolmosolutta.
Pääruoka eli oluettomat porsaankyljykset valmistettiin melko suoraviivaisesti yhdistämällä vielä alkoholiton marinadipohja puoleen desilitraan kutakin juomaa ja uittamalla porsaankyljyksiä kussakin liemessä. Tarkempi kyljysresepti löytyy jutun lopusta. Keitimme lopuksi kaikki marinadiliemet yhteiseksi olut-punaviini-lonkero-viina-kastikkeeksi pelonsekaisella mielenkiinnolla.
Oluettomat suklaakuppikakkuset valmistuivat Guinness-suklaakakun reseptillä eli sulattamalla voi neljässä eri kattilassa erikseen kunkin juoman sekaan. Juomien eri kiehumispisteet lisäsivät prosessin työläyttä: jostakin syystä viina- ja lonkerovoi kuplivat merkittävästi muita innokkaammin, ja kattiloiden vahtiminen vaati tarkkuutta ja hermoja kaakaonsiivilöinnin lomassa. Hiki kohosi otsalle ja punaviinivoi tuoksui vahvasti. Leivontaprosessi ja sen samanaikainen dokumentointi vaativat monityöskentelytaitoja.
Esteettisellä mittaristolla Guinness-kakkuset onnistuivat kapinallisia oluettomia versioita paremmin. Taikina kohosi mukavassa määrin, eivätkä kakkuset lässähtäneet millään tavoin.
Saunaoluettomia vaihtoehtoja testattiin saunassa. Juomavälineinä punaviinille ja viinalle toimivat muoviset kertakäyttölasit. Mitään tuotetta ei järjen nimissä heitetty kiukaalle, viinassakin on kuitenkin 3 g/l sokeria, mikä olisi aiheuttanut vastuksille vastusta.
Kyljykset
Olueton liha maustui marinadeissa yllättävän vähän. Osasyynä saattoi olla rosmariinilla ja timjamilla maustettu kyljysten maun peittävä uunijuuressammio, josta ei ollut mainittu lihan marinoijalle. Marinadissa ei myöskään ollut happamia komponentteja, jotka olisivat maustaneet lihaa pintaa syvemmältä, eikä lihaan huomattu tehdä marinadia varten erillisiä viiltoja.
Erityisen miedolta maistui kossupossu. Aterian nenäänpistävin ominaisuus oli sen hämmentävä hajuttomuus marinadin voimakkuuteen nähden. Lasissa tarjoiltu koskenkorva keskittyi lähinnä tasapainottamaan juuresten voimakkuutta. "Tämä kossuhan menee kuin vettä vaan, eli ei maistu juuri miltään."
Lonkerokyljys tarjosi piristävän yllätyksen. Lonkero oli miedosti maustanut possun ulkopintaa, ja maku tehostui merkittävästi, kun lasiin laittoi kyytipojaksi lonkeroa. Mieto greippi toimi yllättävän hyvin lihan kanssa. "En yleensä juo lonkeroa ja sanoisin että tämä on hyvää"; "Yllättäjä, musta hevonen". Punaviinimarinadi tuotti hämmentävän kuivaa lihaa, toisaalta tarjoilimme siitä isompia paloja kuin aiemmista versioista. Raakana pihvi oli "vastenmielisen" punainen, mutta paistovaiheessa parantunut väri ei kuitenkaan maustanut possua erityisemmin. "Punaviini itsessään on oikein hyvää, mutta tämä possu ei ole mitenkään erityistä". Myös referenssimme eli Guinness-possu oli yllättävän mieto. Ulkonäöllisesti possu lähenteli täydelisyyttä, kun tumman oluen sävyt korostuivat paistaessa entisestään. Maku ei kuitenkaan pärjännyt greippiporsaalle. Olutpunaviinilonkeroviinakastike pääsi yllättämään. Kokoonkeitettynä neljän alkoholin kastike ei maistunut mitenkään läpitunkevalta, vaan hieman makealta ja aromaattiselta. Huolellisesti kasaan keitetty kastike oli jopa loppua kesken. Pääruoan ehdottomat yllättäjät olivat lonkerokyljys sekä neliviinakastike. Lisähuomiona kyljyksen paloitteleminen viidelle koemaistajalle oli hieman hankalaa. Kuppikakut
Pääruoan jälkeen jakauduimme saunanlämmitys-, tiskaus- ja kuorrutusryhmiin. Työjuomiksi valikoituivat tiskiviini, kuorrutekossu ja lorvimislonkero. Lopulta saimme eteemme maittavan kuppikakkutarjottimen koristeltuna lähivadelmilla.
Kuppikakkujen syönti kahvin kanssa oli huomattavasti pääruokaa nopeampi prosessi. Koskenkorvakuppikakku yllätti mehukkuudellaan. Lonkero maistui, mutta todella vienosti. Viinikuppikakku oli erittäin tiivis kuppikakkujen romahdettua paistuessaan, mutta viini ei juurikaan maistunut. Kaljakuppikakku päältä kaunis: Guinness-kakut olivat esteettisesti miellyttäviä, mutta jakoivat raadin mielipiteen - osa piti olutversiota turhan kuivana ja ilmavana verrattuna tiiviisiin ja kosteisiin versioihin.
Saunajuomat
Saunajuomissa lämpötila tuotti erityisiä haasteita. Saunasnapsi toimi erityisen huonosti lämpimänä - ja lämpeni nopeasti pienen tilavuutensa johdosta. Punaviinin juominen ja politiikan puhuminen saunassa tuntui siltä, että juo punaviiniä ja puhuu politiikkaa, mutta ilmapiiri on aivan liian kuuma tähän.
Jostain syystä olutkaan ei ollut täydellinen enää tässä vaiheessa iltaa. Kun koko illan oli maistellut yhtä ja toista sorttia, alkoivat makunystyrät vähitellen jo nyrjähtää niin pahasti, ettei olut täyttänytkään sille annettuja kohtuuttomia odotuksia. Lonkero sen sijaan selvisi suorituspaineista tasavarmalla laadullaan. Johtopäätökset
Mitä opimme tästä testauksesta? Jos mitään, niin sen, että lonkero toimii mainiosti myös ruoanlaiton maustajana. Tätä perisuomalaista tuotetta voisi ilomielin suositella markkinoitavaksi ulkomaillekin, mutta vielä saamme ihan keskenämme nauttia tästä kansallisesta harmaasta salaisuudestamme. Lonkero on alimarkkinoitu kansainvälisesti, ja suosittelemme laajempiakin tuotekehitysharjoitelmia tuotteen parissa.
Reseptit
TESTIKYLJYKSET (6 kappaletta)
VAIKEUSASTE: hauskaa puuhattavaa 6 porsaan kyljystä 1 sipuli 2 kynttä valkosipulia kokojyväsinappia hunajaa persiljaa mustapippuria suolaa soijakastiketta ½ dl testijuomaa per sous vide -pussi Silvo ja sekoita ainekset keskenään. Jaa kuuteen vakuumipussiin, lisää puoli desilitraa testijuomaa per pussi (nimeä pussit uppokuumennusta varten). Vakumoi. Uppokuumenna 60 asteessa 2 tuntia. Ruskista nopeasti pinnat (alle puoli minuuttia puoli). Valuta kastike pusseista paistinpannulle ja keitä kasaan. Tarjoile kauden juuresten kera. TESTIKUPPIKAKUT (6-7 kappaletta)
VAIKEUSASTE: vähdikäs 6,5 cl stout-olutta 6,5 cl punaviiniä 6,5 cl lonkeroa 6,5 cl viinaa 200 g voita tai margariinia 4 1/2 dl sokeria 2 1/2 dl tummaa kaakaojauhetta 1 1/2 dl crème fraichea 2 munaa 1 rkl vaniljasokeria 4 dl vehnäjauhoja 2 1/2 tl ruokasoodaa Kuorrutus: 200 g maustamatonta tuorejuustoa 2 dl tomusokeria 2 dl kuohukermaa Sulata 50 g voita ja kukin yksittäinen juomakomponentti erillisessä kattilassa tasaiseksi. Sulata kuhunkin sekaan neljäsosa sokerista. Laita levy nollille ja siivilöi sekaan neljäsosa kaakaojauheesta samalla sekoittaen. Sekoita crème fraiche, muna ja vaniljasokeri ja jaa neljään kattilaan. Sekoita jauhot ja sooda ja jaa neljään kattilaan. Jaa taikina muffinivuokiin, jätä hieman kohoamisvaraa. Paista 185-asteisessa uunissa 15 minuuttia uunin keskitasolla. Anna jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita tuorejuusto ja tomusokeri kevyesti nostellen. Lusikoi kuppikakkujen päälle, hae lähiniityltä vadelmia koristeeksi. (Resepti muokattu Soppa365-sivuston Guinness-suklaakakkureseptistä.) TESTISAUNAJUOMA
VAIKEUSASTE: helpohko 4 cl viinaa 4 cl punaviiniä 1 lonkero 1 olut Juo saunassa. |