Pääsiäinen on yksi perinteisistä suomalaisista juhlapyhistä, joihin kuuluu koko suvun kiusallinen kokoontuminen ruokailemaan yhdessä. Myös pääsiäiseen kuuluu rutiininomainen lasten lahjonta hiljaisiksi sokerituotteilla, pitkän tikun vetäminen kuskivuorosta sekä kahden sukulaisen välinen teennäisen muodollinen mutta kovin tarpeeton kyräily jostain vähäisestä pikkuseikasta. Onneksi suurimmat vaivaantuneisuudet saa yleensä lievennettyä maistelemalla punaviiniä ja keskustelemalla ruokalistasta riippumatta siitä, kuinka (1) lammas maistuu villasukalle, ei maistu villasukalle (2), tai miten villasukan maun saa varmistettua (3).
Tämän vuoden poikkeuksellisesta maailmantilasta johtuen standardeista on kuitenkin hieman lipsuttava. Koska seitsemänkymmentä prosenttia suomalaisista on aidattu tavoittamattomiin ja isovanhemmat laudoitettu erillissäilytykseen, ei tavanomaista sukusaippuaoopperaa tulla valitettavasti näkemään. Karitsaakin on hieman työlästä toteuttaa yhden hengen tarpeisiin. Tällä kertaa tyyppiratkaisu lieneekin Jeesuksen ylösnousun juhlistaminen lokoisissa pöksyissä kotisohvalta viinilasi toisessa ja mämmiropponen toisessa kädessä. Poikkeusoloista huolimatta tiedostava kuluttaja pyrkii kuitenkin erottautumaan villieläimistä ja säilyttämään ihmisyyden rippeet muutamalla sivistyneellä yksityiskohdalla. On esimerkiksi olennaista, että edes mämmi ja viini tukevat toisiaan tässä vaikeassa tilanteessa ja etteivät eri viinien makumaailmat ole täysin ristiriidassa keskenään. Viinisuosituksia kuitenkin harvemmin löytyy muihin pääsiäistarpeisiin kuin karitsan paritukseen, ja varomaton maistelija saattaa epäonnekseen huomata ostaneensa mämminsä yhteyteen täysin sopimattoman siemailutuotteen. Diletantti päätti helpottaa lukijoidensa ahdinkoa ja testasi etukäteen mämmin kanssa yhteensopivat puna- ja valkoviinit. Edelleen sohvallaloikoilukokemuksen parantamiseksi ja siltä varalta, että lukijamme eivät erityisemmin pidä mämmistä, testattiin myös punaviini, joka sopisi valkoviinin kanssa, sekä valkoviini, joka sopisi punaviinin kanssa. Sohvapääsiäisen viini-mämmi-yhdistelyViinitestauksemme sisälsi kuutta erilaista viiniä. Referenssipunaviinimme oli Alkon Voimakas ja roteva -kategorian tuhti tamminen punaviini, valkoviinimme taas puolikuiva Gewürztraminer. Kumpikaan ei ollut aivan tyylipuhdas valinta referenssiviiniksi. Punaviini oli jopa aavistuksen liian tuhti ja valkoviini makeahko, mutta molemmat antoivat riittävän tavanomaisen vertailukohdan maistelun muille viineille.
Mämmin kanssa Alkon palveluasiantuntija Anni suositteli kokeilemaan vaihtoehtoisesti mämmin äitelää olemusta tasapainottavia tai korostavia viinivaihtoehtoja. Makeammiksi suosituksiksi saimme Muscato-kuohuviinin sekä punaisista kolmen M:n periaatteen mukaisesti malagaa, madeiraa tai marsalaa. Valitsimme testiin 90 g/l sokeria sisältävän Gancia Asti Dolcen sekä 210 g/l Sol de Malagan, jossa sokeria on jopa enemmän kuin mämmin vaivaiset 100 g/kg. Elämä makeaksi. Muun muassa huumorihenkisiin tuotetiedusteluihin erikoistunut Anni osasi myös kertoa, että punaviini voi olla valkoiselle viinille vaikea kumppani, joten kannattaa olla tarkkana. Ehdotuksena olikin punaisista rypäleistä tehty valkoviini. Kuulemma myös valkoviini voi olla punaviinille vaikea kumppani, mutta saimme suositukseksi persoonallisen alkuviinin, johon päädyimmekin. Eristystilanteessakin halusimme olla vaikuttamatta täysiltä alkoholisteilta ja testasimme myös alkoholittomia viinejä sekä erilaisia mämmejä mämmin kanssa. Lisäksi jaoimme alkoholitestausta usealle testipäivälle. Maistelun tuloksetKuten kuvitella saattaa, tyypilliset viinit maistuvat mämmin kanssa... mielenkiintoisilta. Tuhti punaviini tuo esille mämmin ruisleipämäisyyden ja kokonaisuuden suutuntuma on hieman karhea. Viini maistuu vetisemmältä kuin yleensä. Punaviini vuorovaikuttaa kuitenkin mämmin kanssa vielä melko riidattomasti, valkoviini on taas yleisökommenttien mukaan “niin unpleasant ettei tästä oikein erotu mitään nyansseja”. Selkeästikään standardiviinejä ei ole suunniteltu paritettavaksi ruismallasjälkiruokien kanssa.
Ääni kellossa vaihtuu, kun siirrymme makeampiin viineihin. Malagalainen jälkiruokaviini on täysin samalla aallonpituudella mämmin kanssa: hedelmäisyys ja rusinaisuus sekä jopa äitelät aromit tukevat toinen toistaan kuin hiprakkaiset ikiystävät mummotunnelissa. Selkeästi Alkon suositus makeammasta viinistä kantoi hedelmää. Myös makea kuohuviini on oivallinen pari mämmille. Tässä tapauksessa maut eivät ole täysin samansuuntaisia, vaan hieman kontrastoivia: kuohuviini ja mämmi tuovat toisistaan esille uusia ulottuvuuksia kuin suomenkieliset laulutekstit euroviisuista. Siinä missä oluissa villihiivojen käyttö luo sour aleja, viineissä prosessi tupsauttaa kirpsakan alkuviinin. Punainen alkuviinimme sopii kumman hyvin puolimakean gewürtztraminerin vastakappaleeksi. Jopa turhankin makea valkoviini selvästi hyötyy hyvin erilaisesta, mutta silti happamuutensa vuoksi kevyemmästä punaviinistä. Ainoa toimituksen huomioima ongelma on, että juotaessa samaan aikaan kahta viiniä tarvitaan tuplamäärä viinilaseja, eikä kellään nyt lomalla ole aikaa tiskata. Valkoinen viini tehtynä tempranillo blancosta, eli riojalaisen tempranillon valkoisesta mutaatiosta, jakaa maistajia kuin Jesse santsiviinilaseja Tuiskun kappaleessa. Viinin maku on todella intensiivinen: silmät suljettuna luulisi kyseessä olevan punaviinin. Maku on myös hieman hapokkaampi kuin valkoviineissä usein. Viini ei oikein keskustele tuhdin punaviinin kanssa, mutta molemmat ovat erikseen vallan mainioita.
Kahden eri kaupallisen tuottajan mämmin ero on hiuksenhieno: joissain mämmeissä saattaa olla kiiltävämpi pinta tai aavistuksen eri tekstuuri kuin toisissa. Tämä ei kuitenkaan suoraan välity makukokemukseen, ja voitaneen todeta, että mämmi+mämmi -yhdistelmä ei ollut täydellisimmästä päästä: paritus ei nostanut kummastakaan mämmistä esille uusia puolia. Alkoholittomista tuotteista melko maltainen stout jää kuitenkin maussaan mämmin alle - ehkä olisi tarvittu vielä tervaisempaa olutta. Veriappelsiinimehu on liian omalla ulottuvuudellaan keskustellakseen mämmin kanssa - molemmista jää vain jälkimmäisen maku jäljelle. Inkivääri-schweppes paranee huomattavasti, kun sen sekaan lorauttaa siirappia. Yleisesti alkoholittomiin juomiin kannattaa lisätä hieman sokeria, jos niiden haluaa pystyä toimimaan mämmin rinnalla. Yllättäen mustaherukan makuisen lehtikuohujuoman kirpeys ja riittävän voimakas maku taas onnistui sekä korostamaan mämmin ominaismakua että tasapainottamaan äitelyyttä. Toimitus sai lopulta aseteltua juomat yhdelle, täysin mielipuoliselle pääsiäisarvosteluasteikolle. Lopputulos näyttäisi siltä, että mämmi hyötyy makeammasta vastinparista, ja lyhyen otannan perusteella oli helpompi löytää valkoviinin kanssa toimiva punaviini kuin punaviinille passeli valkoviini.
Yhteenvetona voitaneen mainita, että mämmi on makeaa ja viini maistuu pääosin hyvältä. Hyvää pääsiäistä kaikille!
|