Diletantti
  • Etusivu
  • Toimitus
  • Jutut
    • Pääkirjoitukset
    • Selvitykset
    • Satiirit
    • Sepustukset
  • 2020
  • 2021

SATIIRI

Sisustusvinkkejä

Hyvässä tietojärjestelmässä tärkeintä on hyvä käyttäjäkokemus, sanotaan. Käyttäjäkokemuksen muotoilua ovat kuitenkin perinteisesti haitanneet erilaiset saavutettavuus- ja ymmärrettävyysvaatimukset: yhteiskunnan konservatiiviset voimat haluaisivat rajoittaa UX-auteurien taiteellista vapautta niin, että järjestelmät olisivat myös käytettäviä. Käytettävyyden vaatimus on ajoin räikeässä ristiriidassa halutun käyttäjäkokemuksen kanssa: on nimittäin tavattoman sovinnaista ja vanhentunutta ajattelua, että kaikkien käyttöliittymien tulisi olla miellyttäviä. Pelko, ahdistus ja turhautuminen ovat myös arvokkaita ja mielenkiintoisia kokemuksia, joita tulisi tutkia käyttöliittymäsuunnittelun kautta.

Diletantin keksimien tietojen mukaan uutta opiskelijatietojärjestelmä Sisua kehittävä Funidata on keksinyt saavutettavuuden ja taiteellisen vapauden väliltä ovelan kompromissin, jota on alkuun kokeiltu kuuluisalla “EIKU”-napilla. Sisulta vaadittu saavutettavuusstandardi näes määrää kielen käytettävyydestä vain seuraavaa:

Harmaata tekstiä: ”3.1.2 Osien kieli: Sisällön jokaisen tekstikatkelman tai ilmaisun luonnollinen kieli voidaan selvittää ohjelmallisesti, paitsi seuraavien osalta: erisnimet, tekniset termit, määrittämättömän kielen sanat sekä sanat tai ilmaisut, jotka ovat muuttuneet läheisen tekstiympäristön kielen murteelliseksi osaksi. (Taso AA)”
Tätä saavutettavuuden rattaisiin survaistua kapulakieltä huolellisesti lukemalla on selvää että “EIKU”-nappi täyttää nämä vaatimukset. Riittää että koodissa on spesifioitu että “eiku” on suomea, esimerkiksi html-tagilla <html lang="fi">. Jos “eiku” on määrittelemätöntä kieltä niin edes tätä ei tarvitse tehdä! Käytetty saavutettavuusstandardi ei siis mitenkään rajoita sivun kielen ymmärrettävyyttä tai edes kannusta hyvän yleiskielen käyttöön! 

Kun leima on jo saatu EIKU-napille, voidaan muukin sivuston kieli yhtenäistää pois vakiintuneesta suomen kielestä, jolloin on mahdollista luoda Suomen ja ehkä maailman ensimmäinen taiteellisesti kunnianhimoinen käyttäjäkokemus, kafkankatkuinen kauhutietojärjestelmä.

Diletantti voi osaltaan avittaa operaatiota tarjoamalla joitain sopivia muutoksia EIKU-napin hengessä:

"Sulje ilman muutoksia" -nappi voidaan seuraavassa iteraatiossa nimetä viimein "P*rhana mitä h*ttua" -painikkeeksi, ja “Hyväksy”-painikkeen nimi muutetaan “Niinkaisit”-napiksi. 

Ilmoituksia kuitatessa tarjolla opiskelijoille on “AIJJAA”, “JOPAS” ja “HÄH?” napit, jotka kaikki kaatavat selaimen. Jotta jatkuva ilmoitusten vastaanottaminen ei häiritsisi Sisun käyttöä, ajastetaan ne ilmestymään ruudulle aina vasta viiden minuutin käytön jälkeen, kun opiskelija on todennäköisesti saanut asiansa hoidettua.

“MUODOSTA OPISKELUTODISTUS”-painikkeen tekstiksi puolestaan vaihdetaan käyttäjän opiskelijatunnuksen parillisuudesta riippuen joko “WꓵODOƧꓕⱯ ObIƧKEΓꓵꓕODIƧꓕꓵƧ” tai “ƧUTƧIꓷOTU⅃ƎꓘƧIᕋO ATƧOꓷOUM”. Painikkeen kuvaksi teetetyn kangasmerkin ja tarran voi sitten kukin opiskelija kiinnittää niinpäin kuin nappulan itse näkee! 
Kuva haalarimerkistä ylösalaisin ja alasylöisin.
Ehdotus haalarimerkiksi
Sivustosta voisi kehittää myös vilkkuvan ja hilpeää höyryurkumusiikkia automaattisesti soittavan, mutta valitettavasti saavutettavuusdirektiivi kieltää tällaiset yksityiskohdat eksplisiittisesti.

On myös epäselvää miten paljon graafisia ominaisuuksia voi muokata, mutta opintojen suorituksen seuraamiseen olisi myös visuaalisesti vaikuttavampia graafisia vaihtoehtoja. Opintopisteitä voisi prosenttien sijaan merkitä vaikka kuvassa olevien kolmioiden määrällä:
Kuva lonkerotölkistä ja tekstiä: A. Le Coq Long Dring Grapefruit Alcohol-free, Erottuu selvästi greippilimonadista, hieman hiivainen, hyvä alkoholin paha maku tallella
Nykyinen edistymisseuranta ja Dilentantin parannusehdotus. Oikean opintopistemäärän voi laskea kuvassa olevien kolmioiden ja niiden leikkauksien muodostamien kolmioiden määrästä, helposti verraten vasemmanpuoleiseen kuvaan.
Toistaiseksi etusivu voidaan viimein nimetä "Ethän käytä minua ruudunlukijalla" -sivuksi. Vuoden 2023 loppuun mennessä, kun näkövammaistenkin tulisi voida käyttää järjestelmää, tulisi etusivulle kehittää uusi nimi. Diletantti ehdottaa opiskelijalähtöisiä "koulu on perseestä" -sivu ja “Olikohan siellä Hesburgerilla sittenkään niin kamalaa” -sivu. 

Näillä muutoksilla voitaisiin Sisusta saada uusi ja rohkea julkisen taiteen foorumi, joka määrittäisi nykytaiteen kenttää ja täydentäisi Kiasman ja Amos Rexin tarjontaa. Diletantti ehdottaa vahvasti harkitsemaan kuukausittain vaihtuvaa piennäyttelyä opintosuoritusote-sivulle, jonka käyttöliittymän voisi vuorotellen suunnitella joko nouseva nyky- tai ITE-taiteilija. Lisämaksusta suoritusotteen voisi myös tilata suomenlampaanvillasta huovutettuna.

Diletantti odottaa innolla joulukuuta 2023, jolloin Sisun pitäisi olla saavutettavissa, ja kaikkia tulevia taiteellisia kannanottoja!
Picture

Ota yhteyttä! toimitus@diletantti.fi
  • Etusivu
  • Toimitus
  • Jutut
    • Pääkirjoitukset
    • Selvitykset
    • Satiirit
    • Sepustukset
  • 2020
  • 2021