Diletantti
  • Etusivu
  • Toimitus
  • Jutut
    • Pääkirjoitukset
    • Selvitykset
    • Satiirit
    • Sepustukset
  • 2020
  • 2021

Maski ilman keskisaumaa

Koronan kanssa kyyhöteltäneen keväälläkin vielä hyvä tovi, joten suojautuminen kasvomaskin avulla on yhä ajankohtaista, vaikka eristäytyminen ja suojautuminen alkaisikin kypsyttää. Korona-aallot tuntuvat sulautuvan toisiinsa eristyspäivien tavoin. Omaehtoiset torjuntatoimet kaipaavat uutta tomeruutta.

Piristyäkseen loppusuoralle ja täydentääkseen syksyistä maskiohjeselvitystään Diletantti testasi tarkemmin vielä kaksi keskisaumatonta kuppimallista maskiohjetta ja kehitteli oman kaavan kohtalaisella menestyksellä!

​Monenkirjavat maskit

Alkuvuodesta omatekoisten kangasmaskien kyky kaapata taudinaiheuttajia on julistettu heikoksi ja saksalaiset ovat saaneet hylätä kankaiset kasvosuojat kokonaan. Itsetehtyjen kangasmaskien suuri haaste on niiden monenkirjavuus: yksinkertainen puuvillapärskesuoja voi olla päältäpäin samanlainen kuin suodatinkankaasta valmistettu maski. Sääntöjä ja standardeja ei voi ulottaa kotiompelijoiden tuotoksiin, joiden asianmukainen testaaminen on ilmeinen mahdottomuus eikä omaompeleisen maskin suodatustehoa voi taata.

Suodatustehon kanssa yhtäläisen tärkeää on kuitenkin maskin istuvuus: maskin reunoilta vuotava ilma ei suodatu. Itsetehty kangassuojain onkin usein markettimaskia istuvampi, koska itse tehdessä on mahdollisuus säätää kokoa, kiinnityksiä ja muotoa omien kasvojen mukaan. Monenkirjavuus on siis myös kangasmaskien suurin etu, kunhan panostaa istuvuuteen ja materiaalivalintoihin.

Kirjaimellisen kirjavuutensa johdosta kangasmaskit ovat myös harvoja innostavia asioita epidemiassa. Kankaiset maskit ovat omalla tavallaan kauniita esineitä, joihin pandemiantorjunta arjessa tiivistyy.
​

Valmiilla kaavoilla saa helpolla hyvää

​Ompelu jättää jälkeensä reikiä, jotka ovat helposti kertaluokkaa suurempia kuin suodatinkankaan rakenteessa olevat reiät. Maskin keskellä kasvojen edessä olevien tikkausreikien luulisi heikentävän sen suodatustehoa. Kuppimallisilla maskeilla on puolestaan luonnostaan keskisaumattomia laskosmaskeja parempi istuvuus.

Suomalaisista maskiohjeista löytyi kaksi keskisaumatonta esimerkkiä: Artenio-ompelimon maskiohje ja Johannas-verkkokaupan 3D-tulostettu kasvosuojamallinne.

Artenio

Komea malli kasvoillaan Artenion ohjeen mukaan ommeltu maski.
Artenion ohjeen pohjalta kasvatettu maski ulottui mukavasti nenältä leuan alle.
Artenion maski oli testissä jo viimeksikin, mutta silloin sen pieni koko vaikeutti sen istuvuuden tarkempaa arviointia. Nyt saumavaraa verran isompana maski on huomattavasti mukavampi käyttää.

Artenion maskissa kuppimalli saavutetaan kahdella muotolaskoksella, jotka sijaitsevat maskin ylä- ja alareunassa. Kaava on rikollisen yksinkertainen ja helppo toteuttaa. Aiemmista virheistä viisastuneena pidensin myös hieman kaavan sivuja, jolloin kuminauhakujan ompelu oli helpompaa. Kuppi istuu hyvin kaikkialta paitsi nenän seudulta, mistä se vuotaa hieman. Vuoto on helposti korjattavissa ompelemalla nenänkaaren saumavaraan muovitettu rautalanka. Malli on kuitenkin toisia testattuja aavistuksen ahtaampi: pienet muotolaskokset eivät anna paljoa tilaa suulle ja huulille.
​

​Johannas maskimalline

Malli kasvoillaan Johannas-verkkokaupan L-kokoisen mallinteen mukainen maski.
Keskisauman puute tekee kankaan kuvioista jatkuvia visuaalisesti miellyttävästi.
Johannas-verkkokaupan 3D-tulostettu maskimalline jäi viimeksi vertailusta pois hieman keinotekoisen ilmaisuusvaatimuksen vuoksi. Kaava ja lopputulos ovat hyvin lähellä viimeksikin testattuja kuppimallisia maskeja, mutta kaavan keskisauma korvataan kankaan taitoksella. Avattuna kangaspala muistuttaa siipensä levittänyttä lepakkoa, ja kansainvälisessä kirjallisuudessa tätä kaava-arkkityyppiä kutsutaankin batwing-maskiksi.

Muotonsa maski saa kaarevasta leikkauksesta nenän päällä ja muoto-ompeleista leuan molemmin puolin. Mallin istuvuus on mainio, eikä häviä saumallisille kuppimalleille.
Kaksi kasvomaskimallinetta kangasleikkuualustalla.
Kangasta leikatessa maskimalline pitää kankaan hyvin paikoillaan.
3D-tulostetut maskimallineet yllättivät myös kätevyydellään kangasleikkuria käytettäessä: kova kaavapala pitää kankaan paperista paremmin paikoillaan ja sallii varsin nopean leikkauksen. Hyöty oli koekappaletta valmistaessa pieni, mutta sarjatuotannossa se saattaisi jo säästää hermoja.​

​Oma maski mansikka

​Keskisaumattomia maskimalleja oli kuitenkin suomenkielisessä internetissä lopulta tarjolla varsin niukasti, joten päätin koittaa oman mallin suunnittelua. Tuotesuunnittelun ammattilaisena ainakin sanan kirjaimellisessa mielessä tunnistin alkumetreillä kolme suunnittelutavoitetta: maskin tulisi olla kuppimaisen istuva, keskisaumaton ja perustavanlaatuisesti erilainen kuin muut tarkastelemani mallit.
Diletantin kehittelemä maskimali maskimallin kasvoilla.
Diletantin mallissa kuppimaista muotoa tavoitellaan risteävillä vekeillä ilman muoto-ompeleita.
​Muutaman epäonnistuneen versioinnin jälkeen löysin tyydyttävän lähtökohdan. Maskissa tulisi olemaan risteävä pystyvekki ja vaakavekki. Näin maskin keskiosaan saisi enemmän kangasta sekä pysty- että vaakasuunnassa. Testailun ja koekappaleiden jälkeen maskista tuli varsin tyydyttävä! 

Kaksisuuntainen vekkaus antaa suulle runsaasti tilaa, mutta samalla vekit tuntuvat pitävän muotoaan joitain kuppimaskeja paremmin. Maski elää vähemmän hengityksen mukana, mikä helpottaa hengittämistä hiukan. Nenänympäristön ylimääräinen kangas vekityksestä tuntuu myös tukkivan nenänvierustan vuotokohtia hieman, joskaan ei täydellisesti. Tämä onkin tarpeen, koska pystyvekki tekee rautalangan asentamisesta nenälle hankalaa. Muuten maskilla on runsaasti kosketuspintaa kasvoihin, mikä tuntuu vähentävän varsinkin sivuvuotoja. Kaava käyttää myös runsaasti kangasta, mikä kasvattaa suodattavaa pinta-alaa. Tämä sekä tehostaa suodatusta että helpottaa hengittämistä.

Huonoissa puolissa maski tulee kovin liki silmiä, mikä tuntuu ikävältä varsinkin maskia puettaessa. Kaaren lisääminen kaavapalaan helpotti tätä. Maski myös painaa nenänpäätä ajoittain, vaikka yläreunan vekin pitäisi antaa nenälle riittävästi tilaa. 

Rehellisesti arvioiden tämä ristivekkimaski on vaikeavalmisteisempi ja hankalakäyttöisempi kuin kaksi muuta testatuista. Osaltaan nämä ovat lastentauteja, joita voisi todennäköisesti helpottaa jatkamalla kaavan kehitystä. Malli kuitenkin täyttää sille asetetut tavoitteet: se istuu yhtä hyvin kuin kuppimalliset maskit ja on erilainen kuin muut toteutukset.

Maskimallin suunnittelu oli mukavaa puuhaa, mutta lopputuloksena syntyi tarpeeksi koekappaleita kattamaan viikottaisen maskitarpeen. Suunnitteluprosessi teki siis maskien valmistamisen tarpeettomaksi.

​Näin teet ristivekkimaskin

​Mitoita maski omille kasvoillesi. Maskin leveys tulee olemaan poikittainen etäisyys korvanjuurelta korvanjuurelle ja korkeus matka nenän päältä leuan alle. Voit katsoa tarkennukseksi Helmihytin hienon kuvallisen ohjeen mitoutuksesta.

Leikkaa sitten kolme kuvan muotoista palaa, esimerkiksi kaksi kappaletta puuvillasta ja yksi suodatinkankaasta. Pala on kauttaaltaan aiempien mittojen mukainen, mutta siinä on 5 cm kaari sisennyksenä silmien puolella ja ulkonemana leukapuolella. Jätä kuitenkin kaaren keskikohta suoraksi. Kaaren tehtävä on jättää silmille enemmän tilaa ja sallia toispuoleinen pystysuuntainen vekki.

Leikkaa myös kiinnitysnauhat. Leikkasin itse neljä 40 cm siivua vanhasta teepaidasta ja pyörittelin ja venyttelin ne trikoonyöreiksi. 
Picture
Aseta puuvillapalat oikeat puolet vastakkain ja suodatinkangas näiden alle. Neulaa nyörit puuvillapalojen väliin kulmiin ja kerää niiden toiset päät yhdeksi sumpuksi, jonka tuot ulos leuan alta.

Jälkiviisas vinkki: suodatinkangas ei kestä silittämistä juurikaan, joten puuvillapalat kannattaa silittää siisteiksi ennen niiden yhteen neulaamista. Kuten rypyistä näkyy, en tehnyt näin.
Picture
Ompele kappaleen ympäri, jätä leuan alle kääntöaukko kiinnitysnyörien ulostulon kohdalle. 
Picture
Käännä työ ja varsinkin sen kulmat huolella. Voit myös ommella kääntöaukon kiinni.
Picture
Tee seuraavaksi maskiin levenevä pystyvekki. Vekitä ensin pelkkää alareunaa kunnes maskin yläkulmat ja keskikohta ovat samalla tasolla, kuten kuvassa alla. Nipistä sitten vekkiin vielä tasaisesti koko matkalta muutama sentti lisää, jotta nenänkin puolelle voi tehdä pienen vekin. 

On tärkeää, että vekki osui keskelle maskia. Voit helpottaa tätä merkitsemällä maskin keskilinjan nuppineuloilla.
Picture
Lopuksi levitä ja nuppineulaa pystyvekki paikoilleen siten, että maski on vekin matkalta kauttaaltaan kaksinkerroin. Vekin saaminen kohdilleen symmetrisesti on tärkeää ja kenties hankalin osa valmistusprosessia, ja tämä vaihe voi vaatia kärsivällisyyttä. 
Picture
Vaakasuuntaisen vekin neulaaminen on huomattavasti helpompaa ja vähemmän tarkkaa. Säädä vekin leveys niin, että maskin korkeus suunnilleen puolittuu, ja nuppineuloita vekki paikalleen. Vekkien pitäisi muodostaa maskin keskelle siisti risti.
Picture
Ompele lopuksi maskin reunan ympäri, jolloin vekit asettuvat nätimmin. Jos et sulkenut kääntöaukkoa aiemmin, sulkeutuu se viimeistään nyt.
Picture
Tökkimällä vekit auki saat nyt maskin keskiosaan runsaasti tilaa kasvon muodoille. Maski on valmis!
Picture
Kasvoille puettaessa vaakasuuntainen vekki aukeaa ja ulottuu nenälle asti, kun taas pystysuuntainen vekki antaa tilaa huulille. Varsinkin alanyörit kannattaa kiristää melko tiukalle, koska ne vetävät maskin oikeaan muotoonsa.
Picture
Ota yhteyttä! toimitus@diletantti.fi
  • Etusivu
  • Toimitus
  • Jutut
    • Pääkirjoitukset
    • Selvitykset
    • Satiirit
    • Sepustukset
  • 2020
  • 2021