Diletantti
  • Etusivu
  • Toimitus
  • Jutut
    • Pääkirjoitukset
    • Selvitykset
    • Satiirit
    • Sepustukset
  • 2020
  • 2021

SEpustus

Näin perustat podcastin

​Diletantin toimittaja kertoo podcast-kokemuksistaan
Perustin hiljattain Pöllilii ja totta kai -podcastin yhdessä kahden ystäväni kanssa. Innoitus podcastiin syntyi ystäväni hyvin sujuneen vaalikampanjan jäljiltä. Kampanjaa tehdessä keskustelimme erilaisista aiheista ja ajattelimme, että olisi kiva jakaa keskustelua laajemmalle yleisölle.

Päätä mistä puhut ja puhu vaan

Halusimme puhua ajankohtaisista poliittista aiheista. Sillä tavalla aiheita riittäisi joka jaksoon. Puhuttavaa on tosiaan riittänyt, sillä Ukrainan sota alkoi kun olimme nauhoittamassa ensimmäistä jaksoa. Yleensä sovimme aiheet etukäteen ennen nauhoittamista. Joskus sovimme myös, mitä kukin aikoo sanoa, jolloin kanssakeskustelijat osaavat varautua paremmin. Toisaalta keskustelu on luontevampaa ja spontaanimpaa ilman käsikirjoitusta. 

Podcastimme on ajankohtaiskeskusteluohjelma. Emme yleensä ole käsiteltyjen aiheiden asiantuntijoita. Emme myöskään alkuvaiheessa ajatelleet, että podcastiimme tulisi asiantuntijavieraita (tulevaisuudessa ehdottomasti ehkä!). Siksi podcastimme ei varsinaisesti tarjoa asiantuntijanäkemyksiä, vaan puolivillaista puhetta pelkkien otsikoiden perusteella. Eli vähän kuin olisi kaljalla kavereiden kanssa, kuten yksi juontajistamme asian kuvaili.

Alkuvaiheessa hiukan jännitti, tulisiko nauhoitetusta “kaljalla juttelusta” todella jäykkää ja teennäistä. Kokeilimme nauhoittamista ennen ensimmäisen jakson tekemistä ja kaikki tuntui sujuvan hyvin ja kaljanjuontitunnelma oli autenttinen. Kuitenkin heti ensimmäistä jaksoa nauhoittaessa tuntui siltä, että olimme aivan jäässä ja että keskustelu oli todella jäykkää. Yllättäen jakson läpikuuntelu kertoikin aivan toista! Itsestä ilmeinen jännitysjäätäminen ei siis näkynyt – tai kuulunut – läpi, ja editoidessa huomattavat takeltelut oli helppo siistiä pois.

Podcastin tekeminen opettaa

Kokemuksen karttuessa olemme oppineet puhumaan tiiviimmin, mikä helpottaa editointia. Ensimmäisissä jaksoissa saatoimme välillä unohtua puhumaan jostain aiheesta puoleksikin tunniksi, jolloin karsittavaa oli aika lailla. Nykyään yritämme puhua yhdestä aiheesta reilun vartin - yleensä siinä ajassa ehtii kaluta aiheen kuin aiheen olennaisilta osiltaan.

Lisäksi olen oppinut, että oma puhetyylini onkin yllättävän hidas tai ainakin selkeästi hitaampi kuin millaiseksi sen kuvittelin. Ööh, ääh ja niinku tuottavat kohinaa varsinaisen signaalin sekaan. Välillä puheeni kuulostaa myös kovin viipyilevältä. Tämä ei ehkä niinkään haittaa keskustelupodcastissa, mutta muihin esiintymistilanteisiin tämä oli arvokas oppi.

Tuottaminen on muutenkin kuin puhetta

Suurin osa podcastin tekemiseen kuluvasta ajasta on muuta kuin nauhoittamista ja julkaistavaa puhetta. Jakson suunnittelu, aiheiden sopiminen, editointi, julkaisu ja podcastin näkyväksi tekeminen vievät noin kolme neljäsosaa kaikesta jakson tekemiseen kuluvasta ajasta.

Nauhoittamisessa pääsee alkuun helposti: nauhoitimme ensimmäisen jaksomme kännykällä. Toisesta jaksosta lähtien olemme käyttäneet erillistä, mutta suhteellisen edullista mikrofonia. Laitteistoa tärkeämpi asia nauhoittamisessa on akustiikka. Kaikuisassa huoneessa ääni puuroutuu herkästi. Siksipä nauhoitussessiomme alkavatkin yleensä rakentamalla maja patjoista, peitoista ja tyynyistä.
Picture
Maja podcastin äänittämistä varten. Pehmeät materiaalit parantavat huoneen akustiikkaa äänitystä varten.
Varsinkin alkuvaiheessa editointi vei paljon aikaa. Käytimme tuolloin avoimen lähdekoodin Audacity-ohjelmistoa leikkaamiseen ja äänitehosteisiin. Myöhemmin olemme siirtyneet pilvipohjaiseen palveluun, joka mahdollistaa editoinnin yhteistyönä. Jaettuna urakka pysyy mielekkäänä ja näin jakso saadaan nopeammin julkaisukuntoon.

Julkaisutyökaluja ja -alustoja on nykyään tarjolla useita. Helpoimmin podcastin sai Spotifyhin, ja siellä podcastimme ilmestyikin ensimmäisen muutaman viikon ajan. Nyt podcastimme julkaistaan usealla alustalla Anchorin kautta. Julkaisemistoimitus itsessään on nopea, kunhan joka palveluun on luotu tili.

Kuten mikä tahansa aloitteleva media, podcast tarvitsee näkyvyyttä. Postaukset Instagramiin, Facebookiin ja LinkedIniin tuovat kuuntelijoita, joten postausten tekoon käytetty aika maksaa itsensä takaisin. Rahaahan emme podcastin teosta saa, mutta tietysti haluamme, että mahdollisimman moni pääsee kuulemaan ajatuksiamme.
Pöllilii ja totta kai -podcastin esittelykuvakollaasi, jossa on kuvat podcastin juontajista.

Ota yhteyttä! toimitus@diletantti.fi
  • Etusivu
  • Toimitus
  • Jutut
    • Pääkirjoitukset
    • Selvitykset
    • Satiirit
    • Sepustukset
  • 2020
  • 2021