Diletantin toimittajan nimi vaihtui hiljattain. Virallinen nimenvaihdos itsessään oli helppoa, mutta miten menetellä nimenmuutoksen jälkeen, mihin kaikkialle nimenvaihdos pitää päivittää?
Nimiasioista vastaava Digi- ja väestövirasto (DVV) tarjoaa aiheesta vain lyhyehkön ohjeistuksen: Kuinka toimin nimenmuutoksen jälkeen? Nimenmuutoksen jälkeen saat uuden Kela-kortin, mutta sinun on itse uusittava passi, henkilökortti ja ajokortti. Muista ilmoittaa muuttuneet nimesi myös muille tahoille kuin viranomaisille. Tällaisia tahoja ovat esimerkiksi isännöitsijä, puhelinoperaattori, sähköyhtiö, kirjasto tai eri yritykset ja yhteisöt, jonka asiakas tai jäsen olet. Tämä ohje jättää aika paljon avoimeksi. Onneksi useimmat tärkeät tahot saavat tiedon automaattisesti Digi- ja väestövirastolta. Tätä kautta tiedon nimenvaihdoksesta saavat esimerkiksi viranomaiset, pankit, ammattiliitot ja vakuutusyhtiöt. DVV:n sivuilta löytyy täydellinen lista, joka sisältää myös joukon vähemmän tärkeitä toimijoita. Nimensä vaihtaneen kansalaisen näkökulmasta merkittävästi kiinnostavampaa olisi kuitenkin tietää mihin nimi pitää vaihtaa itse. Olemme keränneet tähän juttuun muistilistan ja ohjeet nimen päivittämiseksi mahdollisimman laajalti. Passi, ajokortti ja kirjastokorttiUutta ajokorttia pitää hakea kolmen kuukauden sisällä nimenmuutoksesta. Suositus on kuitenkin aloittaa hakemalla ensiksi uusi passi.
Passin hakuun löytyy kattava ohje Poliisin sivuilta. Prosessi alkaa passikuvasta. Kuvan voi ottaa ja toimittaa poliisille sähköisesti itsekin, mutta korkean hylkäämisprosentin takia poliisi suosittelee passikuvaohjeessaan otattamaan kuvan listaamissaan passikuvia käsittelevissä valokuvaamoissa. Julkaisuhetkellä poliisin lupapalvelu on poikkeuksellisen ruuhkautunut, ja pääkaupunkiseudulla ensimmäiset vapaat ajat olivat yli kolmen kuukauden päähän. Tällöin ainoana vaihtoehtona on hakea passi jonottamalla toimistoaikana. Palvelussa on pahimmillaan noin kahden tunnin jonot. Ennen asemalle menoa kannattaa kuitenkin täyttää passihakemus poliisin nettipalvelussa. Kun uusi passi on myönnetty, voi ajokortin hakea sähköisesti Traficomin verkkopalvelusta. Uuden passin avulla voi uusia myös kirjastokortin. Ainakaan pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoissa tietoja ei voi muuttaa sähköisesti, vaan kirjastokortin ja -tilin uudella nimellä saa vain esittämällä uuden henkilöllisyystodistuksensa kirjastossa. Yritykset ja yhteisötTarkka lista yrityksistä ja yhteisöistä on tietenkin henkilökohtainen, ja keräämämme lista on epäilyksettä puutteellinen. Olemme kätevyyden nimissä sisällyttäneet suoran linkin tilitietojen muokkaamiseen kun mahdollista.
DVV:n esimerkkien listasta isännöitsijälle lienee helpointa laittaa ilmoitus sähköpostitse, puhelinoperaattorit hyväksyvät nimenmuutoksen näppärästi verkossa, sähköyhtiöistä puolestaan ainakin Fortum vain puhelimitse. Omalle työnantajalle tieto pitää toimittaa itse – todennäköisesti ainakin esihenkilöltä, HR- ja IT-palveluista kannattaa kysäistä aiheesta, jotta nimi saadaan päivitettyä kaikkiin järjestelmiin. Prosessi luonnollisesti vaihtelee työnantajasta riippuen. Vaikka pankki saa tiedon nimenmuutoksesta automaattisesti, uusi pankkikortti pitää silti tilata erikseen. HSL:n tilitiedot on helppo päivittää sähköisesti. Tällä saattaa välttää epäonnisen tarkastusmaksun, tai ainakin sen nolon selittelyn. ePassiin (tai muuhun henkilöstöetupalveluun) merkityn nimen saa myös vaihdettua verkossa omissa tilitiedoissa. Koska edut ovat henkilökohtaisia, nimen täsmääminen voi olla edellytys sen edun käytölle. Sanoman verkkopalvelussa on helppo vaihtaa nimensä, jolloin saa oikean nimen painettuna Hesariinsa tai muihin tilaaminsa lehtiin. A-lehdet vaikutti saaneen tiedon automaattisesti DVV:n kautta. Jos olet jäsen yhdistyksissä, voit ilmoittaa nimenmuutoksesta näiden jäsenrekisteriin. Yhdistyksestä riippuen tämä voi sujua sähköisesti (esim. Partio) tai kenties tyypillisemmin sähköpostitse. Sähköiset palvelutEhkä nykypäivänä vielä tärkeämpi kokonaisuus, oman nimen päivittäminen eri palveluihin on tyypillisesti käyttäjän omalla vastuulla.
Henkilökohtainen sähköposti hoituu luontevimmin alias-osoitteella, jolloin voit saada uuden etunimi.sukunimi@ -tilin, joka vielä saapuu samaan postilaatikkoon vanhan sähköpostiosoitteen jäädessä yhä rinnalle voimaan. Ohessa ohjeet Outlookin ja gmailin aliasten luomiseen. Sähköpostin yhteydessä kannattaa muuttaa myös tilin tiedot, Google account ja Microsoft account -nimet kuitenkin kummittelevat esimerkiksi Drivessä ja Office-ohjelmissa. Facebookissa saa vaihtaa nimeä vain kerran 60 päivään, joten kirjoitusasu kannattaa tarkastaa huolella. Instagramiin nimen muuttaminen on vähemmän stressaavaa. LinkedInissä näkyvän nimen voi vaihtaa omassa profiilissa intron muokkauksen kautta. Samalla kannattaa päivittää profiilinsa url-osoite. Spotifyssa näkyvän julkisen nimen voi muokata profiilin tiedoista. WhatsAppin ja Telegramin tiedot voi molemmat päivittää suoraan sovelluksissa asetusten kautta, samoin esimerkiksi Zoomin. Kenties harvinaisempana ongelmana, jos sattuu hostaamaan internet-palveluja, kannattaa nimenmuutos ilmoittaa hosting-tarjoajalleen ja päivittää verkkosivuilleen. LopuksiSivun lopusta löydät kaikki mainitut tahot ja palvelut vielä listana. Vaikka nimen vaihtaisi itse kymmeniin paikkoihin, vanha nimi tulee kummittelemaan esimerkiksi ystävien ja sukulaisten puhelinten muistissa vielä kauan.
Jos olet vaihtanut nimesi ja listastamme puuttuu mielestäsi jokin elintärkeä linkki, lähetä meille tieto tästä osoitteeseen toimitus@diletantti.fi niin lisäämme sen sivulle!
|