Diletantti
  • Etusivu
  • Toimitus
  • Jutut
    • Pääkirjoitukset
    • Selvitykset
    • Satiirit
    • Sepustukset
  • 2020
  • 2021

korvike ja pulla kahvinjälkeisessä maailmassa

Tiedostava kansalainen häpeää nykypäivänä, jos hänet saadaan kaupan tai kahvilan kassalla kiinni lehmänmaitopurkin tai muun utarepuristeen kanssa. Kyllähän sen kauralatte olla pitää, tai ehkäpä sittenkin soijamacchiato. Mutta mustan kahvin ystävällä on ongelma: miten osoittaa paremmuutensa tavalliseen kuluttajaan nähden, jos ei ole koskaan maidosta pahemmin välittänyt eikä näin ollen voi siitä luopuakaan?

Onneksi kahvinkin voi korvata mitä trendikkäimmillä korvikkeilla. Onhan ilmastonmuutos uhka kahvisadoille ja sitä myöten elämäntavallamme, johon kuuluu melkein kilo kahvipapuja kuussa ja kärkisija myös maailman maiden maidonkulutuksessa henkeä kohden laskettuna. Yhden kahvikupillisen valmistaminen kuluttaa reilusti yli sata litraa vettä ja tuottaa hiilipäästöjäkin (ehkä melkein) yhtä ankarasti kuin lihansyönti. Melkein joka sadas kahvipapu rahdataan lopulta Suomeen, joten tähän suomalainenkin pystyy vaikuttamaan kulutuksellaan! Diletantti vertaili uranuurtaja-maailmanparantajan puolesta sikuripohjaisia kahvintuotteita.
Kahvikuppi, jossa mustaa juomaa, taustalla sikurikahvipussi.
Kuumaa, mustaa juomaa.
Testasimme viittä kahvinkorviketta, tai tarkemmin sanottuna täysin kahvitonta ja kofeiinitonta vastiketta. Pula-ajan kahvinkorvikkeessahan oli vähintään 25 % aitoa kahvia. Tuotteita hankkiessa kohtasimme nykyajan runsaudenpulan: valikoimaa löytyi niin Ruohonjuuresta kuin Itä-Pasilassa sijaitsevasta Eestin Puodistakin. Maistelu toteutettiin sokkotestinä, ja normaalioloissa ahkerasti kahvia litkivän testiryhmämme toivottiin saapuvan paikalle vain vähäisen määrän kofeiinia nauttineena. Kukin neljästä kahvittelijastamme kokeili jokaista viittä kahviamme, ja toimituksen maidonjuojien pyynnöstä maistoimme myös eri maidokkeita. Kunnon päiväkorviketunnelman saavuttamiseksi hankimme myös neljää laatua pullaa, mutta näitä emme arvostelleet.
Kahvinkorvike
(ainesosat)
Kommentit
Kupillisen hinta (ostopaikka)
Chikko not coffee sikurikahvi
(sikuri)
"Vetistä, paha haju. 2/5 "saludo", pullan kanssa toimi."
0,30 e
(Ruohonjuuri)
Seve Lahustuv Viljakohv sikuriga
(ohra, ruis, sikuri, kahviaromi)
"Tuo seisseen huoltoasemakahvin makua. "
"Parani soijamaidolla, maku sen jälkeen ok, 3/5, joisin."
0,13 e
(Eestin Puoti)
Chicory World Meleni Tsikori
(sikuri)
"Täs on luonnetta! Maidon kanssa mainio."
"Tympeä ja voimakas maku, hernemaito voimisti tympeyttä. Melko karvas. 0/5"
0,03 e
(Rimi (Tartto))
Barleycup viljakahvi
(ohra, ruis, sikuri)
"Järvivetinen, mukavan metsäisen aromikas, joku jännä aromi - siskonmakkara?"
0,32 e
(Ruohonjuuri)
SVF ąžuolų zieves arbata
(tammen kuori)
"Laimea, puumainen, ei niin paha kuin tee yleensä, ei kahvia."
0,08 e
(Eestin Puoti)
Kahvi on pohjimmiltaan kuumaa, mustaa juomaa, jota nautitaan sosiaalisissa tilanteissa ja joka maistuu pahalta, kunnes sen makuun tottuu. Nämä perusvaatimukset jokainen sikuria sisältänyt kahvinkorvike täytti leikiten, kun taas tammenkuorijuoma oli läpinäkyvämpänä ja vähemmän karvaana selkeästi teen korvike. Sikurituotteidenkin mauissa oli selkeitä eroja, etenkin voimakkaimman makuinen Chicory Worldin korvike jakoi testiryhmän mielipiteet.

Korvikkeet asettuivat kahvispektrissä alempaan keskikastiin: kaikki kalpenivat erinomaisille kahvikokemuksille, mutta pieksivät kehnoimmat papu-uutteet, joita kahvina markkinoidaan. Korvikejuomat valmistettiin pääasiassa pikakahvin tavoin, ja pikakahvien kategoriassa ne pärjäisivätkin huomattavasti paremmin kuin suodatinkahviin verrattuna. Kahvihetkeen kuuluu myös muita aistielämyksiä kuin maku, eikä vedenkeittimen vihaisessa suhinassa ole ollenkaan samaa virkistävää tunnetta kuin kahvinkeittimen iloisessa porinassa. Jäämme odottamaan tulevaa tuotekehittelyä ja suodatinsikuria.
Picture
Maitoa ja maitoa.
Maidonkorvikkeista nauta-, soija- ja kauramaitoa ei erotettu toisistaan kahvin seassa sokkotestissä. Rasvattomaan maitoon tottuneille kaikki kolme olivat rasvaisen makuisia.  Eksoottisemmista maidokkeista riisi-kvinoamaito tuomittiin sietämättömän makeaksi, ja hernemaidon herneinen ominaismaku erottui turhan voimakkaasti.
Tuote
(maitolaji)
Kommentit
Annoksen (3 cl) hinta
Arla Cafe-maito
(nauta)
"Häiritsevän rasvainen."
0,07 e
Alpro soijajuoma kahvijuomiin
(soija)
-
0,07 e
Valio Oddlygood barista kaurajuoma
(kaura)
"Maidon ominaismaku ihan jees."
0,06 e
Riso Scotti Rice Quinoa Bio
(riisi-kvinoa)
"Sokeri-aspartaami-räjähdys."
0,09 e
Sproud Barista vaahtoutuva hernejuoma
(herne)
"Todella rasvainen."
0,07 e
Korvikkeet asettuivat myös hintansa puolesta jotakuinkin keskikastiin: baltialaisten tuotteiden kuppihinta asettuu lähelle Juhla Mokan tasoa (alle 10 senttiä / kuppi), kalliimmat sikurit lähentelevät laadukkaamman espressopavun hintaa (tuplaespresso helposti 50 senttiä / kuppi).

Niin Ruohonjuuresta kuin aivan kotoisesta Prismastakin löytyisi lisääkin valikoimaa maisteltavaksi, mukaan lukien sikurittomia korvikkeita. Sikurin sisältämää inuliinia mainostetaan hyödyllisenä ravintokuituna, joskin sen runsas nauttiminen voi aiheuttaa tottumattomalle ruoansulatusvaivoja, joita osa testiryhmästämme raportoikin. Uskaliaimmat voivat toki kokeilla vastikkeen valmistamista viljaa paahtamalla ihan kotioloissakin. 

Mitä jäi testistä käteen? Tunne kahvinjälkeisen maailman siedettävyydestä, ja parikymmentä kupillista korvikekahvijauhetta kullekin testaajalle. Korvikkeen voimin onkin tiettävästi selvitty ainakin yhdestä sellaisesta aamusta, jolloin kahvi olikin loppu ja kauppaan lähteminen ennen kahvin juontia liian vaikeaa. Korvikkeiden nauttimisen jälkeen toimitus keitti kuitenkin vielä suodatinkahvit. “Kyllä tästä suodatinkahvistakin lopulta sanoisin, että 3/5, joisin, ei tää mitään huikean hyvää ole.” 

Entä testin voittaja? Tästä raati oli yksimielinen: parhaalta maistui pulla. 

Tämäkin juttu on kirjoitettu korvikekahvin voimin.
Picture
Testin voittajat.
Ota yhteyttä! toimitus@diletantti.fi
  • Etusivu
  • Toimitus
  • Jutut
    • Pääkirjoitukset
    • Selvitykset
    • Satiirit
    • Sepustukset
  • 2020
  • 2021