Diletantti
  • Etusivu
  • Toimitus
  • Jutut
    • Pääkirjoitukset
    • Selvitykset
    • Satiirit
    • Sepustukset
  • 2020
  • 2021

SePUSTUS

Joulun elokuvatärpit

Nyt on joulukuu, ja loputtoman kuusen ympärillä rallattelun lisäksi voi viihteestä nauttiva kansalainen silloin tällöin elähdyttää itseään mieltäylentävällä jouluelokuvalla. Kaikkea ei kuitenkaan ehdi katsoa, joten Diletantti kategorisoi valmiiksi mahdolliset leffat. Onneksi suurin osa jouluelokuvista on keskenään identtisiä, joten riittää, että esittelemme esimerkin kustakin kategoriasta. Nauttikaa!
Picture

Joulun romanttiset komediat

Romanttisia joulukomedioita julkaistaan vuosittain satoja, ja kaikissa niissä juonikuvio on säilynyt kautta vuosikymmenien pääosin samana. Työelämässä menestyvä päähenkilö joutuu sukuloinnin tai työtehtävän vuoksi ruraaliin maisemaan, joko kotiseudulle tai vaikkapa kuvitteelliseen eurooppalaiseen pikkuvaltioon, kuten elokuvasarjassa Jouluprinssi. Määränpäässä päähenkilö törmää paikalliseen hulivilimieheen (esim. prinssi tai puuseppä), jonka kanssa syntyy välittömästi pientä kärhämää. 

Vähitellen päähenkilö alkaa sympatisoimaan paikallista joulutunnelmointia, ja saattaa esimerkiksi opetella kutomaan. Eikä mieshenkilö olekaan niin vastuuton kuin saattoi odottaa, vaan oikeastaan rouhean perinteikäs. Päähenkilö onnistuu pelastamaan paikalliset joulumarkkinat, mutta noin 23 minuuttia ennen elokuvan loppua tapahtuukin jotain ongelmallista. Ehkei linnaan väärillä papereilla töihin tullut toimittajanainen ollutkaan viaton siivooja, tai ehkä hänellä onkin työtehtäviä odottamassa kotipuolessa. Kuitenkin ongelmat ratkaistaan noin kymmenessä minuutissa, ja loppukohtauksessa onnellinen pariskunta on kehittänyt itselleen mukavan työuran ja perinteiset perhearvot yhdistävän hassuttelujoulun.

Uusista klassikoista voi tältä vuodelta katsoa Brooke Shieldsin tähdittämän, Skotlantiin sijoittuvan romantiikkapätkän Linna jouluksi tai vähän modernimman mieskämppiksistä kertovan rakkaustarinan Single all the way. Vanhemmista elokuvista klassikoita lienee Christmas in Connecticut vuodelta 1945, joka on julkaistu suomeksi myös nimellä Naisreportteri rakastuu.
​

Joulukauhuelokuvat

Mikä piristäisikään jouluna enemmän kuin hyytävä joulukauhutarina? Kauhuelokuvissakin on monta valmista formaattia, joista voi helposti tehdä jouluversion. Esimerkiksi jouluinen slasher-elokuva Black Christmas, suomeksi Musta joulu, on filmattu ainakin jouluiksi 1974, 2006 ja 2019, joten valittavaa riittää. Psykologista kauhua edustaa esimerkiksi verenvuodatukseen päätyvästä lastenvahtimisesta kertova Better Watch Out. Myös hirviöelokuvia löytyy: joulupukkia muistuttava Krampus-hirviö löytyy ainakin kymmenestä elokuvasta, joista ensimmäinen ei liene Mother Krampus 2: Slay Ride A.K.A. Lady Krampus (2018). Myös tappavasta piparkakkumiehestä kertova The Gingerdead Man on nähnyt päivänvalon vuonna 2005. Itse joulupukista hirviönä kertoo tietysti suomalainen Rare exports, tontuista taas tanskalainen kauhuminisarja Nisser (Tontut). Verta ja tonttulakkeja luvassa, siis.

Jouluspesiaalit

Eri sarjojen ympärille tehdään usein hauskan jouluisia tv-elokuvia. Näistä toimivammasta päästä on varmaankin Downton Abbeyn jouluerikoisjakso, jossa kartanonväen juonikuvioita setvitään jouluisissa puitteissa. Vähemmän toimivia virityksiä on esimerkiksi Star Wars Holiday Special, jossa Chewbacca ja Han Solo käyvät Chewbaccan kotikulmilla viettämässä Elämän Päivää paetessaan imperiumilta. Harrison Ford kieltäytyi myöntämästä elokuvan olemassaoloa, kun Conan O’Brien kysyi asiasta.

KOKO PERHEEN JOULUELOKUVAT

Haluatko hauskaa mäenlaskua ja lämmintä joulun henkeä? Koko perheelle tarkoitettuja mukavia jouluelokuvia on myös tehty kunnon läjä! Mukana on piirrettyjä ja animoituja lastenelokuvia, kuten Joulupukki ja Noitarumpu tai Niko - Lentäjän poika, mutta on myös kasa tunnelmallisempia elokuvia, joiden nimi on suunnilleen “Ensimmäinen joulupallo”. Kunnon vanhanaikainen jouluelokuva sisältää kaikki relevantit suomalaiset näyttelijät, sijoittuu jonnekin 1900-luvun alkuun, H-P Björkman esittää joulupukkia ja laulaa Små Grodornaa, Tommi Korpela esittää itseään, ja Mikko Leppilammen esittämä ei-yhtään-jouluisen-jeesuksellinen puuseppä etsii pimenevästä metsästä kotoaan karannutta pikkupoikaa. Cameo-rooleissa on suomalaisia pop-tähtiä.

Die hard

Jos ei jaksa katsoa liikaa jouluteemaa käsittelevää tai monimutkaista juonta sisältävää elokuvaa, voi aina katsoa tunnelmallisen joulukaappauselokuvan Die Hard. Bruce Williksen jumppatunti ilmastointitunneleissa sulattaa vähintään päänsisäiset joulukinkut.

Ehkä jouluna ei kannata liikaa huolehtia itseääntoistavista juonikuvioista, vaan nauttia helposta ja tutusta katsottavasta. Diletantti toivottaa tunnelmallista elokuvahetkeä innostuneille!

Ota yhteyttä! toimitus@diletantti.fi
  • Etusivu
  • Toimitus
  • Jutut
    • Pääkirjoitukset
    • Selvitykset
    • Satiirit
    • Sepustukset
  • 2020
  • 2021