Kotiseutupyöräilyreittejä on monenlaisia ympäri HelsinkiäSattuneesta syystä suvena ei oikein voinut tehdä mitään paitsi pyöräillä Uudellamaalla, joten Diletantti kävi pyöräilemässä Helsingin kotiseutupyöräilyreittejä.
“Helsingin kotiseutupyöräilyreitit esittelevät eri kaupunginosien historiaa, luonto- ja kulttuurinähtävyyksiä sekä tekevät tutuksi kaupungin eri alueiden ominaispiirteitä”. (Helsingin kaupunki) Reittejä on yhteensä 29 kappaletta ympäri Helsinkiä. Lyhyimmät ovat Töölön kierros ja Kallion ympäri (12 kilometriä). Etelä-Vuosaaren kierros puolestaan kiemurtaa pisimpänä peräti 27 kilometriä! Reittejä täplittää tyypillisesti pari-kolmekymmentä kohdetta, joista jokaisesta on lyhyt kuvaus reittikartassa. Aikaa kannattaa varata 2-4 tuntia, kunnon ja kiinnostuksen mukaan. Helsingissä riittää nähtävääRauhassa pyöräillessä pääsee tutustumaan Helsinkiin eri tavalla kuin pelkästään lähtöpisteestä määränpäähän suhatessa. Monet reittien kohteista ovat ihan arkipäiväisiä rakennuksia, joihin ei tule kiinnitettyä huomiota, mutta kun niillä on tarina, ne heräävätkin eloon. On mukava tutustua kotiseutuun uudella tavalla - vähän turistina.
Turistipyöräillessä silmät aukeavat muillekin pienille nähtävyyksille, joita ei muuten huomaisi: villiintyneille horsmille, hauskanvärisille taloille ja parsakaalimaisille salaville. Tavoitteetta polkiessaan on vapaa pysähtymään ja nauttimaan pienistäkin asioista. Tiesitkö, että Suomen ainoa velodromi - eli pyöräilystadion - sijaitsee Itä-Pasilassa? Rata valmistui Helsingin olympialaisia varten vuonna 1940. Se on osa Käpylän urheilupuistoa, joka perustuu Eliel Saarisen piirtämään vuoden 1915 asemakaavaan. Keskellä velodromia on amerikkalaisen jalkapallon peluuseen käytetty tekonurmi. Velodromi on reiteillä 11 ja 28.
Harkitsetko muuttavasi alueelle? - Käy pyöräilemässä siellä!Pääosa reiteistä kulkee yhden tai kahden kaupunginosan läpi. Useimmiten jo reitin yleiskuvauksessa esitellään kaupunginosaa sen erityispiirteillä (rakennusaika, rakennuskannan päätyyppi). Pyöräilemällä reitin läpi saa yleensä hyvin aistittua, millainen tunnelma alueella on: pientaloalueella on hiljaista ja rauhallista, lähiössä kotoisan nuhjuista ja kaupungin vilinää löytyy lähempänä kantakaupunkia. Pyörän päällä yleiskuvan saa nopeammin kuin kävellen ja toisaalta tarkemmin aistien kuin autosta tai bussista käsin.
Lappunen on kämäinenKaupunki on laatinut reittikuvaukset alun perin ilmeisesti 2000-luvun alussa ja niitä on päivitetty viimeksi 2013. Siksi osassa voi olla joitain puutteita. Muun muassa Kalasatama ja Keski-Pasila ovat nykyään jo varsin erinäköisiä - molempiin on muun muassa tullut kauppakeskus ja koteja tuhansille asukkaille.
Ikä näkyy myös siinä, että reittikuvaukset ja kartat ovat saatavilla netissä vain pdf:nä, jotka on selvästi tarkoitettu tulostettaviksi. Siksi olemmekin muuttaneet yhden reitin Google Mapsiin! Alla olevassa upotuksessa kuvattu Kivikaupungin puutalokierros esittelee Helsingin kantakaupungin puutalot. Huomioi, että Googlen reittiohjeet saattavat ohjata sinut pyöräilyyn sopimattomalle väylälle! Lähde kokeilemaan kotiseutupyöräilyä!Jos et tiedä mistä reitistä aloittaisit, niin reitti numero 12 Vanhankaupungin-Oulunkylän kierros on hyvä vaihtoehto. Reitin varrella on vaihtelevia kohteita Vanhankaupunginlahden padosta Oulunkylän luontokohteisiin ja Oulunkylän vanhin rakennus eli Månsaksen tilan päärakennus vuodelta 1790. Toinen hyvä vaihtoehto on Laajalahden ympäri (reitti 26), jossa pääseekin jo polkemaan hieman pidempiä siirtymiä. Turvallisia pyöräilyjä!
|