Olin ostamassa lähikaupasta paperisia biopusseja kun kohtasin vain tyhjän hyllyn, joka pahoitteli toimitusvaikeuksia. En kuitenkaan panikoinut, koska muistin kuulleeni että biopusseja voi taitella sanomalehdestä itsekin!
Nopealla google-haulla eteeni lävähti yli 30 eri ohjetta ja valinnan vaikeus. Mikä näistä kannattaa opetella? Myöhemmin ei tee kuitenkaan mieli vaihtaa jos on valinnut väärin. Pikaisella silmäyksellä ohjeissa oli 6 perustavasti erilaista tyyppiä ja joukko variaatioita näistä. Päätin nopeasti vertailla ohjeita ja niiden lopputuotteita. Tapa 1: YLeisin BiojätetaskuKuvan mukainen biojätetasku on ohjeista ylivoimaisesti yleisin ja levinnein: melkein kaikki mainitut variaatiot olivat tästä mallista ja malli oli kohtuullisen tunnettu jo ennen biojätteen lajittelun laajamittaista aloitusta, kun puhuttiin vielä kompostipusseista. Vanhin versio ohjeesta löytyy internetistä vuodelta 2009 Vallattoman Mummelin vuodatus.net-blogista, johon se oli päätynyt kuuleman mukaan Keski-Uusimaa lehdestä. Varsinkin broadsheet-arkeille ohje on miellyttävän yksinkertainen:
Pussin avautumisriski on mielestäni ohjeen merkittävin heikkous: jos pussi pullistelee kovin, saattaa vaiheen 5 taitos karata taskustaan, jolloin pussi leväyttää sisälmyksensä pitkin lattiaa – hyvin ei-haluttava ominaisuus.
Samaa ohjetta voi soveltaa suoraan tabloid-arkillekin: tällöin muodostuva tasku on vain kovin pieni. Se voi kuitenkin jo riittää pienemmän talouden tarpeisiin. Isompaa pussia varten tabloid-arkkeja pitää limittää tavalla tai toisella. Eri ohjeiden limitystavat poikkesivat toisistaan paljonkin, mutta limitystavan vaikutus lopputulokseen on pieni pussin paksuutta ja leveyttä lukuunottamatta: Käyttämällä enemmän paperia saa paksumman pussin, joka kestää paremmin kosteutta ja kuljettamista. Levittämällä aukeamat aluksi leveämmälle – joko vähentämällä päällekkäisyyttä tai lisäämällä arkkeja – saa puolestaan leveämmän pussin. Pussin koko kannattaa täsmätä oman bioastian mukaan: Liian kapea pussi ei pysy astiassa auki, ja liian leveä pussi ei taas mahdu astiaan rypistymättä paljoa.
Yhdistelemällä eri ohjeiden ideoita keksin myös ratkaisun vaiheen 5 taitteen purkautumiseen: Taittamalla lopuksi pussin suutaitteen puoliksi pussin sisään saa päädyn lukittua paikoilleen luotettavasti. Tämä lyhentää pussia hieman, joten kompensoin poimimalla toisesta ohjeesta erilaisen limitysohjeen, jolla pussiin saa lisää pituutta. Ohessa vielä muokattu ohje: Tapa 2: Pitkä astiansuojusYmpäristöystävällisempää elämää käsittelevä Yhdeksän yhdeksänkymmentä - blogi esittelee biojätetaskusta oman versionsa, jossa pussin alaosaa ei sujautetakaan ylätaitteen alle. Näin ollen pussia ei voi nostaa tukematta pohjasta, jolloin tyhjennys suoritetaan joko ottamalla koko jäteastia mukaan tai tukemalla pohjaa pussia kuljetettaessa.
Tavallaan valinta on looginen: jos biojätetaskunkaan taitoksen pitoon ei voi luottaa, siitä voi luopuakin, varsinkin jos tapaa vielä jätteensä kuitenkin jäteastian kanssa. Poistamalla illuusion pitävästä pussista pienentää riskiä tulla levittäneeksi jätteensä ympäri lattiaansa. Samalla saa myös suuremman pussin!
Tapa 3: MaalarinlakkiKalevassa on jo vuonna 2008 kerrottu oululaismiehen taitelleen biopusseja Kalelavasta, mutta jutussa mainittu ohje poikkeaa perustavasti muista: se perustuu sisäkkäisiin maalarinlakkeihin ja erilaisiin tukirakennelmiin. Ohje on melko monivaiheinen, ymmärrän miksi se ei levinnyt laajalle.
Lopputuote tuntuu tukevalta, mutta maalarinlakin terävä pohja vaikeuttaa sen sijoittamista nykyään tyypilliseen suorakaiteen muotoiseen jätesäiliöön: ohje tuntuu suunnitellun pyöreille biojäteämpäreille.
Tapa 4: Taikurin biojätebiojätepussiLuonto- ja ympäristökoulutoimintaa järjestävä Ekokumppanit Oy julkaisi 2012 oman videomuotoisen ohjeensa. Sekin poikkeaa logiikaltaan perustavasti suosituimmasta biojätetaskusta.
Pussi ei kärsi biojätetaskun avautumisongelmasta, vaan kaikki reunat on taiteltu turvallisesti. Sen sijaan sen heikko kohta on sen yksinkertainen pohja, joka vaikuttaa herkältä vettymiselle ja repeämiselle. Alkuperäinen ohje käyttää myös broadsheet-aukeamaa. Mutta limittämällä sopivasti useamman tabloid-kerroksen voi ratkaista siis kaksi kärpästä yhdellä iskulla: oikein limitellyt aukeamat lisäävät tukea pohjalle ja sallivat taittelun tabloid-kokoisista aukeamista. Luonnostelin nopean ohjeen tabloid-versiolle: Tapa 5: OrigamilaatikkoKaksi viimeistä ovat aavistuksen villimpiä vaihtoehtoja, joita en löytänyt ehdotetun nimenomaisesti biopusseiksi. Mutta perinteinen origamilaatikkokin taipuu tarkoitukseen yllättävän hyvin. Laatikko vaatii perinteistä biotaskua enemmän askartelua, mutta on hauska vaihtoehto jos taittelut eivät pelota.
Lopputulos on verrattain laakea, mutta seisoo tukevasti pystyssä pohjallaan, toisin kuin biojätetaskut. Laatikossa ei ole purkautumisvaaraa, mutta sen laakeus vaikeuttaa sen kantamista. Origami-ohjeen vaatimaan neliön muotoiseen arkkiin pääsee limittämällä tabloid-aukeamia sopivasti – tällöin saa pussille myös pitävän, moninkertaisen pohjan. Limityksellä voi myös säätää lopputuotteen kokoa: taittamalla tabloid-aukeaman leveydestä siivun pois saa pienemmän laatikon, jonka voi sovittaa vastaamaan omaa bioastiaansa – tai säilyttää sellaisenaan tiskipöydällä. Tapa 6: Syvä paperilaatikkoLaajan paperipussitaittelukatsauksen jälkeen löysin vielä yhden mallin, joka oli vielä suunniteltu nimenomaan sanomalehdille. Origamilaatikon tavoin se seisoo siististi tasaisella pohjalla, mutta se on mitoiltaan sopusuhtaisempi ja taiteltavissa kahdesta tabloid-aukeamasta suoraan ilman erikoisempia limittelyjä.
Laatikon pohjan pito perustuu vaiheessa 1 tehtyn kaksinkertaiseen taitokseen, ja yksinkertaisena pohja onkin melko vaarallinen. Ongelma kuitenkin ratkeaa taittelemalla kaksi pussia ja laittamalla ne sisäkkäin: Tällöin ulompi pussi estää sisempää ratkeamasta, eikä sisempi paina ulompaa vääristä kohtia. Alkuperäinen ohje käyttää pohjan kokoamisessa liimaa, mutta testailun perusteella sille ei ole oikeaa tarvetta: taiteltu sauma pitää, kunhan juuri siihen ei osu painetta.
LopuksiKun sain vertailuni viimein päätökseen, paperisten biopussien toimistusvaikeudet olivat jo ohi. Pussien taittelu osoittautui kuitenkin näppäräksi ja mukavaksi puuhaksi, joten kaupan paperipussien pariin ei ole pakko palata!
|