Kuori lanttu, selleri ja nauris.
Kaksisataa grammaa lanttua, pala selleriä, yksi nauris. Mutta yksi lanttu painaa kilon ja sellerinmukula reilun. Mitä ihmettä siitä lopusta kahdesta kilosta juureksia saa tehtyä ennen niiden kuivumista syömäkelvottomiksi? Hävikkiongelman yleistä ratkaisua odotellessa voidaan kuitenkin havaita, että vihannesten kuivuminen tapahtuu lähinnä kuorettoman pinta-alan kautta. Leikkuupinnan minimoiminen onkin siis luonnollinen tapa vähentää juureshävikkiä, ja ongelma yleistyy myös muihin elintarvikkeisiin. Diletantti tarjoileekin lukijoilleen testattua tietoa lantun leikkaamisesta maukkaan juurescurryn muodossa.
Lämmitä 3 rkl öljyä paistinpannulla ja lisää korianteri, kurkuma, juustokumina sekä cayennepippuri. Paista minuutin ajan.
Helpoin erikoistapaus on ns. jatkuvan aineen ositus eli sellaisten aineiden käyttö, jotka ovat jo valmiiksi äärettömän pieninä palasina. Ainesosaluettelossa ne tunnistaa usein tilavuusmitan käytöstä. Nestemäisten elintarvikkeiden lisäksi vaikkapa jauho ovat niin jatkuvaa, ettei hiukkasia kannata laskea yksitellen. Monet mausteetkin myydään kätevästi valmiiksi jauhettuina vieläpä uudelleensuljettavissa pakkauksissa.
Keitä ohrasuurimot kattilassa pakkauksen ohjeen mukaisesti.
Mielenkiintoinen kysymys on myös se, kuinka pienistä "atomeista" jatkuva aine lopulta koostuu – onhan atomeillakin etäisesti luumuvanukasta muistuttavaa sisäistä rakennetta. Kokkaustarpeisiin voimme kuitenkin todeta jo riisin- tai ohranjyvästen olevan niin pieniä, että laskeminen on tarpeetonta.
Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet sekä inkivääri ja lisää pannulle.
Suuremmista kappaleista mainitsemme heti tässä vaiheessa sen harvinaisen mutta toivottavasti yleistyvän erikoistapauksen, jonka muodostavat ne vihannekset, jotka sisältävät oman leikkuuohjeensa. Malliesimerkkinä toimii valkosipuli, mutta näennäisen monimutkaisen muotoisesta inkivääristä on usein helppo löytää selkeitä kapeita kohtia, joilla leikkauspinnan saa minimoitua.
Leikkaa sitruunaruoho muutamaan ja chili useampaan palaan, lisää pannulle. Jatka paistamista parin minuutin ajan.
Yleisemmän muotoiset vihannekset voidaan jaotella niiden dimensionaalisuuden mukaan. Pistemäisiä eli nollaulotteisia vihanneksia, kuten herneitä, ei yleensä tarvitse paloitella. Yhdessä ulottuvuudessa havaitsemme kaikkien leikkuutapojen tuottavan yhtä suuren pinta-alan.
Kuutioi tofu ja paista sitä muutama minuutti mausteiden kanssa. Nosta tofu lautaselle odottamaan.
Kun käytettävissä on tasomaisen leikkauspinnan tuottava väline, kuten veitsi, yksiulotteisiksi yksinkertaistuvat myös suorakulmaisten särmiöiden muotoiset vihannekset kuten tofu. Ensiksi on vain tunnistettava särmiön pisin särmä ja leikattava tätä särmää vastaan kohtisuoraan: pisintä särmää kohtaan kohtisuorassa oleva tahkohan on väistämättä pienin pinta-alaltaan.
Kuori ja paloittele porkkana. Lisää pannulle 2 rkl öljyä ja kuullottele porkkanoita siinä.
Kaksiulotteisia vihanneksia emme tähän kokeeseen valitettavasti löytäneet, mutta yksiulotteinen approksimaatio soveltuu melko hyvin myös kolmiulotteisiin pyörähdyssymmetrisiin vihanneksiin, joiden pyörähdysakselin suuntainen ulottuvuus on huomattavasti muita pidempi, kuten vaikka porkkanalla. Pienin leikkuupinta-ala saadaan leikkaamalla kohtisuoraan pyörähdysakselia vastaan. Huomautettakoon, että jatkopaloittelussa suuri leikkuupinta-ala auttaa mausteiden ja maun imeytymistä liemestä ja liemeen.
Silppua muutama varhais- tai kiinankaalin lehti ja sipulit ja lisää pannulle, kuullota muutama minuutti.
Kun vihanneksen kaikki kolme mittaa ovat samaa suuruusluokkaa, päästään valintojen äärelle. Esimerkiksi keräkaalin sisäinen rakenne ohjaa käyttämään sitä lehti kerrallaan, jos siitä tarvitaan vain murto-osa. Tämä ei kuitenkaan ole universaali ratkaisu: sipulilla on vastaava rakenne, mutta se on silti luontevinta puolittaa yhdellä leikkauksella. Intuitiivinen preferenssi johtunee kokoeron aikaansaamasta neljännestä ulottuvuudesta, ajasta: puolikas sipuli tulee käytetyksi nopsaan, kun taas yhdeksän kaalikymmenystä saavat odottaa käyttöään aimo tovin.
Kuutioi lanttu, selleri ja nauris.
Varsinaiset huolenaiheemme, lanttu ja selleri, ovat melko hyvin approksimoitavissa palloiksi, ja nauriit soveltuvat hyvin pienemmiksi harjoitusavaruuskappaleiksi. Veistä käyttäessä kaarevat pinnat osoittautuvat kovin haastaviksi, joten ne voidaan jättää huomiotta. Luontevat paloittelutavat voidaan luokitella käytettyjen leikkausten lukumäärän mukaan: kuvassa oikealla näkyvä kalotti irtoaa yhdellä viillolla, kun taas sektorin irrottamiseen tarvitaan kaksi leikkausta. Äkkiseltään on hankala nähdä, kumpi näistä tavoista tuottaa paremman lopputuloksen, jos tavoitteena on esimerkiksi noin yksi viidesosa pallomaisesta kappaleesta.
Tarkastelemalla kuvitteellista kaksiulotteista vihannesta kuitenkin selviää, että ainakin juurikkaan keskikohtaan asti ulottuva sektori on kehno leikkausmenetelmä. Kapean sektorin reunaviiva on aina kaksi kertaa vihanneksen säde, kun taas kalotin reunaviiva pienenee kalotin myötä. Pienellä geometriajumpalla voi todeta tämän tuloksen yleistyvän myös muille kuin keskikohtaan ulottuville näennäissektoreille: leikkauspinta-alan kannalta paras avautumiskulma sektorimaiselle leikkaukselle on 180 astetta, eli kalotti taas. Jos taas sallitaan jäljelle jäävien vihanneksien osien liimaaminen takaisin yhteen, optimaalinen leikkaus olisi keskisegmentin poistaminen, mutta käytännön vihanneksilla liima ei välttämättä tuota syömäkelpoista jälkeä.
Lisää juureskuutiot, vesi, tofukuutiot, sitruunamehu, tomaattisose, sokeri ja suola pannulle. Hauduta hiljaa noin 20 minuuttia eli kunnes juurekset ovat melkein kypsiä. Lisää vettä tarvittaessa. Lisää kaurakerma ja hauduta vielä kymmenisen minuuttia.
Lopulta kotikokin on kuitenkin hyvä muistaa, että todellisen maailman keinovalikoima ylittää joskus geometrian rajoitteet ja tarkoin harkittu muovinpala säästää lantunkin optimointiongelmaa nopeammin. Hyvää ruokahalua!
Tarjoile ohrasuurimoiden kanssa. Ripottele päälle esimerkiksi korianteria tai lehtipersiljaa.
Optimaalisesti leikattu juurescurry 200 g lanttua 200 g porkkanaa 150 g selleriä 1 nauris 1,5 sipulia muutama lehti varhais- tai kiinankaalia 500 g maustamatonta valutettua tofua 3 valkosipulinkynttä 4 cm inkivääriä 35 cm sitruunaruohoa 1 punainen chili tai maun mukaan 5 rkl öljyä 0,5 tl jauhettua cayennepippuria 2 tl jauhettua kurkumaa 2 tl jauhettua juustokuminaa 3 tl jauhettua korianteria 3 rkl sokeria 2 rkl tomaattisosetta 1 rkl sitruunamehua 5 dl vettä 2 tl suolaa 3 dl kaurakermaa lisukkeeksi ohrasuurimoita (tai riisiä) päälle korianteria tai lehtipersiljaa |